's-GravenzandeHoek van HollandMonsterNieuwsNieuws buiten de RegioTer Heijde

Aftrap derde jaar succesvolle grondstofjuttersaanpak

Op donderdagmiddag 1 juli geeft wethouder Snijders het startsein voor het derde jaar grondstofjutters op de Westlandse stranden. Al ruim twee jaar kunnen bezoekers van de Westlandse kust een juttas lenen bij één van de deelnemende paviljoens. Bij inlevering van een volle tas met zwerfafval krijgen zij een kop koffie, thee of een ijsje.

 

Bewustwording
Het afgelopen jaar hebben we gezien dat steeds meer strandbezoekers hun eigen afval opruimen. Het is goed om te merken dat de grondstofjuttersaanpak het bewustzijn prikkelt van de bezoekers, zelfs als ze een dagje naar het strand gaan ter ontspanning en het afval niet van henzelf is. Met informatieborden en stickers worden strandgangers bewust gemaakt van hoelang het duurt voordat een afvalsoort in de natuur is afgebroken. Hiermee worden zij gestimuleerd het afval op te ruimen.

 

Een sigarettenpeuk blijft bijvoorbeeld tussen de twee en twaalf jaar liggen, kauwgom minimaal twintig jaar, een blikje wel vijftig jaar, chips zakken ruim 75 jaar en stukjes plastic oneindig lang. Het zijn schokkende cijfers die de ernst aangeven om hier gezamenlijk tegen te blijven optreden. Met elkaar zorgen we ervoor dat het afval niet in zee terechtkomt. De juiste timing, faciliteiten en herkenbaarheid geven veel bezoekers als het ware een duwtje in de rug om het afval op te ruimen. 

 

Maximale score bij Schoonste Strandverkiezing 2020
De inspecteurs van de Schoonste Strandverkiezing 2020 constateerden dat het Westlandse strand schoner is geworden. De grondstofjuttersaanpak, de inspanningen van de ondernemers en de gemeente en de toegenomen bewustwording onder de bezoekers heeft gezorgd voor resultaat. De stranden van gemeente Westland zijn beloond met een maximale score van 4 sterren, wat staat voor een zeer schoon strand. Dat was het jaar vóór de start van de grondstofjuttersaanpak absoluut niet het geval. Wat laat zien dat deze gezamenlijke aanpak werkt! 

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *