Wederom inzet brandweer eenheden uit Westland ingezet voor grote brand Zoetermeer

Zoetermeer – In een leegstaand pand aan de Boerhaavelaan is vanmiddag rond 14.40 uur brand ontstaan door nog onbekende oorzaak. Er is opgeschaald naar grote brand. Dit betekent dat de brandweer met meerdere eenheden ter plaatse is om deze brand te bestrijden. De brand wordt van buitenaf geblust, omdat het een slooppand betreft en er geen duidelijkheid is over de veiligheid binnenin het pand.

NL-Alert vanwege rookontwikkeling

Inmiddels is de brand uitslaand aan de achterzijde van het pand. Er is opgeschaald naar zeer grote brand en GRIP1 afgekondigd. In verband met de rookontwikkeling is er een NL-ALERT verstuurd.

De brandweer heeft twee mensen van het dak gered. Deze zijn ter plaatse gecontroleerd en naar het ziekenhuis vervoerd voor verdere controle. 

Afrikaweg in beide richtingen afgesloten

De Afrikaweg is in beide richtingen afgesloten vanwege de rookontwikkeling. De Boerhaavelaan is ook afgesloten om hulpdiensten de ruimte te geven voor de incidentbestrijding. 

NL-Alert

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert over een noodsituatie. Je ontvangt een NL-Alert bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties. In ieder NL-Alert bericht staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je informatie en updates kunt vinden.

Zie je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen daarbij. Ga voor meer informatie naar www.crisis.nl/nl-alert,

UPDATE.

Hinder van rook in Delft en Pijnacker

De meldkamer brandweer ontvangt telefoontjes van ongeruste bewoners uit Delft en Pijnacker met de vraag of sportactiviteiten buiten voortgezet kunnen worden. Er is geen aanleiding om deze stop te zetten. Meetploegen van de brandweer hebben metingen verricht. Er zijn geen gevaarlijke concentraties getroffen. Wel kan er sprake zijn van hinder van stankoverlast.

Onderzoek naar branddeeltjes

De brandweer heeft in de nabije omgeving van het brandadres monsters genomen van branddeeltjes die op straat zijn beland. Deze zijn onderzocht en zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid. Er zijn ook vragen gesteld over asbest. De branddeeltjes zijn niet asbestverdacht. Ook in andere delen van Zoetermeer worden monsters genomen en onderzocht.

Treft u branddeeltjes aan? Dan is het advies om deze op te ruimen en in een gesloten zak bij het huisvuil neer  te zetten. Was daarna uw handen goed af met water en zeep. Zijn er branddeeltjes op uw auto beland? Dan volstaat het om uw auto af te spoelen. 

Het NL-Alert dat eerder vandaag is verzonden is niet meer van kracht. Wel blijft het advies om bij overlast ramen en deuren te sluiten van kracht.
De brand is nog niet volledig uit. Om de brand definitief uit te krijgen, worden er sloopwerkzaamheden uitgevoerd. Het kan zijn dat tijdens de sloopwerkzaamheden meer rook vrij komt. 
De verwachting is dat er de komende uren nog werkzaamheden plaatsvinden. 
De meeste hulpdiensten zijn inmiddels vertrokken. 

Einde berichtgeving.

Tekst : Brandweer

Foto : Archief

%d bloggers liken dit: